I morse läste jag ut boken "Döden i Grytan, Om vår rädsla för riktig mat".
[ Måste lägga till att det är den första boken jag läser ut på säkert 7-8 år. Så bara det känns som en stor bedrift! Varför jag "slutade" läsa? Tror jag var för stressad, men det är en annan historia ;) ]
Men var var jag? Jo, denna bok är ett måste att läsa, det är så fruktansvärt mycket vi INTE vet om hur och var vår mat kommer till. Du får läsa om allt från grisar och kor som inte får äta gräs, som de är gjorda för, får diarré och därför vadar omkring i sin egen avföring, som företagen INTE tvättar bort innan djuren går in i det maskinella slakteriet.
Även läsa om dagens kycklinguppfödning där de aldrig får se solen, himlen eller sprätta omkring i gräset. Dom är framavlade att få stora bröstfiléer, så stora att de inte kan gå mer än tre steg innan de säckar ihop. En kyckling tar egentligen ca 70 dagar att föda upp, men alla frysna filéer du köper i butiken, färska från Kronfågel och liknande företag, kommer från kycklingar som på ca 30 dagar växer så fort att dom inte kan gå för skelettet inte hänger med, inte äter de som dom är gjorda för och därför som de större djuren, vadar i sin egen avföring.
Vad jag känner till så finns det endast en ekologisk och kravmärkt uppfödare av kyckling i Sverige, dom fåglarna får äta gräs och sprätta i jorden.
"Fatty chickens make fatty people", som en forskare sa i en av alla dokumentärer jag nu sett på ämnet vår mat.
Så jag rekommenderar verkligen denna bok, mycket viktigt innehåll, den kommer få upp dina ögon för hur pass lurade vi faktiskt är av storföretagen. Dom vill inte vårt bästa, dom vill inte att vi ska må bra.
De enda dom är intresserade av är att tjäna pengar! Och det är allt, på vägen får djur, miljö och den konsumerande människan stryka med.
Som ni märker har jag gjort en helomvändning vad gäller min mathållning. Kommer nu köpa allt jag kan ekologiskt, närproducerat eller som är producerat i Sverige. Och dessutom minska ner på min konsumtion av kött, finns så mycket goda och fina grönsaker därute, grönsaker är inte alls lika miljöpåverkande som köttindustrin är.
Läs mer om boken på Ordfront Förlag!
"Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade.
Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket
och ibland även att bre sina egna smörgåsar.
Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare
att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos.
Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt –
medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt
nog uppfyller samtliga myndighetskrav.
Hur har det blivit så?
Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar
den näringsmässigt utarmade industrimaten på
den traditionellt tillagade matens bekostnad.
Ändå är det just i de jättelika matfabrikerna som farliga bakterier
och virus har bäst förutsättningar att alstras och spridas.
Sjukhussjuka, svininfluensa och nya aggressiva magbakterier
är bara några av de hälsofaror som kan spåras tillbaka till
de miljöförstörande fabriksfarmer med tiotusentals djur
som med EU-stöd nu även etableras kring Östersjön.
Dessa gigantiska samlingar av höns, kor och svin förser matindustrin
med billiga komponenter till de standardiserade menyer
som erbjuds i allt från skolor och äldreboenden till sjukhus
och vanliga lunchkrogar.
Men allt är ändå inte nattsvart.
Än är det inte försent att hitta tillbaka till de riktiga råvarorna,
de rena smakerna – den sanna matupplevelsen!
Mats-Eric Nilsson, som skakade om de svenska matkonsumenterna
med bästsäljaren Den hemlige kocken, tar nu tillsammans
med journalistkollegan Henrik Ennart matdebatten ett stort steg vidare."
Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket
och ibland även att bre sina egna smörgåsar.
Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare
att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos.
Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt –
medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt
nog uppfyller samtliga myndighetskrav.
Hur har det blivit så?
Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar
den näringsmässigt utarmade industrimaten på
den traditionellt tillagade matens bekostnad.
Ändå är det just i de jättelika matfabrikerna som farliga bakterier
och virus har bäst förutsättningar att alstras och spridas.
Sjukhussjuka, svininfluensa och nya aggressiva magbakterier
är bara några av de hälsofaror som kan spåras tillbaka till
de miljöförstörande fabriksfarmer med tiotusentals djur
som med EU-stöd nu även etableras kring Östersjön.
Dessa gigantiska samlingar av höns, kor och svin förser matindustrin
med billiga komponenter till de standardiserade menyer
som erbjuds i allt från skolor och äldreboenden till sjukhus
och vanliga lunchkrogar.
Men allt är ändå inte nattsvart.
Än är det inte försent att hitta tillbaka till de riktiga råvarorna,
de rena smakerna – den sanna matupplevelsen!
Mats-Eric Nilsson, som skakade om de svenska matkonsumenterna
med bästsäljaren Den hemlige kocken, tar nu tillsammans
med journalistkollegan Henrik Ennart matdebatten ett stort steg vidare."
Du kämpar och kämpar!
SvaraRadera/Linnea